vrijdag 2 september 2011

RKF-blog #9: "Ik vind de cynische tekst af en toe huiveringwekkend"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor repeteren aan Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber, de opening van het ZaterdagMatinee-seizoen op 3 september a.s.

blogger vandaag: Marjolijn Oonk, 2e viool

O wat klinkt alles toch mooi in het Concertgebouw! Maar dat hoort u zaterdag zelf in de zaal of op de radio. Wij orkestmusici hebben nu een behoorlijk goed beeld van de opera Der Freischütz. Eén van de sterke punten is de tekst, opmerkelijk genoeg. In plaats van ellenlange tamelijk zwakke dialogen spreekt acteur Markus John een tekst uit van Steffen Kopotzky, tien jaar geleden geschreven voor een productie van de opera bij de WDR. Er is een cd van gemaakt: Bruno Weil dirigeert Capella Coloniensis en Kopotzky heeft een essay geschreven in het booklet.

“Dort, wo ihr Lichter spielen seht, da spür ich Schatten.
Ich träume euch – ich sehe nichts.
Ich höre eure Stimmen, wie von fern.
Sie sind Musik für mich.”


Het is een intelligente tekst, vindt Markus John, prettig uit te spreken met een goed ritme. Het Kwaad en de Duivel komen uit de opera, zijn naam Samiel wordt heel vaak genoemd. Ik vind de cynische tekst af en toe huiveringwekkend.

“Ich hör den Schuss bevor er fällt.
Aus weiter Zukunft hör ich Schüsse fallen.”


Op het hoogtepunt van Der Freischütz maken de duivel en Kaspar samen met Max betoverde kogels. Onschuldige Max krijgt het recept:
“Hier is het lood – wat scherven van gebroken kerkvensters (die vind je zo!) – wat kwikzilver! – drie kogels die al doel getroffen hebben! – het rechteroog van een weidehop! – het linker van een linx! – en dan de kogelzegen!”

Veel plezier zaterdag! We maken van deze productie een cd, dus nagenieten is ook nog mogelijk.

> RKF-blog #1 > RKF-blog #2 > RKF-blog #3 > RKF-blog #4
> RKF-blog #5 > RKF-blog #6 > RKF-blog #7 > RKF-blog #8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten