door Jan Jaap Kassies, Muziekbibliotheek van de Omroep
Archieven, op welk gebied dan ook, bevatten dikwijls bijzondere zaken die pas als gevolg van een specifieke aanleiding naar boven komen. Boeken, tv-programma’s etc. ontsluiten materiaal dat lag te wachten op verspreiding.
Enige tijd geleden verscheen een cd-/dvd-box (9 cd’s en 2 dvd’s) met de titel Han de Vries – the radio recordings (Oboe Classics CC2024). Hierin zijn niet minder dan 51 opnamen van de grote hoboïst (geb. 1941) verzameld – 22 concerten en 29 kamermuziekwerken. Componisten uiteenlopend van Bach tot Breuker zijn vertegenwoordigd in opnamen die werden gemaakt in de periode 1968-2002.
Peter Bree, niet alleen oud-Radio4-medewerker maar ook oud-leerling van De Vries, nam het initiatief voor deze prachtige uitgave. Hij had jarenlang met zijn cassetterecorder radio-uitzendingen opgenomen; hierdoor was het ontbreken van een aantal registraties in de collectie van Beeld en Geluid gelukkig niet onoverkomelijk. Ook collega Freek Sluijs droeg een MCO-steen bij: hij digitaliseerde een cassettebandje uit de MCO-archieven, zodat nog is te horen hoe Han de Vries op 16 december 1989 in Muziekcentrum Vredenburg samen met het Radio Kamerorkest onder David Porcelijn het hoboconcert van Alexander Voormolen uitvoerde. De MCO-ensembles werkten mee aan nog 11 andere onderdelen van deze box: het RKO was betrokken bij concerten en studio-opnamen met werken van Arnold, J.S. Bach (Cantate BWV 84, waaraan ook sopraan Elly Ameling, violist Ronald Hoogeveen en het Groot Omroepkoor meewerkten), R. Rodney Bennett, Bert Esser, Françaix, R. Strauss en Voormolen, van wie ook het Concert voor 2 hobo’s is opgenomen). Het Radio Filharmonisch Orkest begeleidt Han de Vries in werken van Morton Feldman, J. Haydn en Bruno Maderna, die (op een bonus-dvd) te zien is terwijl hij in de VARA-Studio zijn Derde hoboconcert dirigeert, kort voor de wereldpremière in het Holland Festival van 1973. Het Metropole Orkest onder H.K. Gruber is te zien op de andere dvd, in Wuivend Riet van Willem Breuker (Concertgebouw, 2000).
Hopelijk inspireert deze indrukwekkende, zeer verzorgde uitgave weer anderen om te gaan speuren in archieven van instellingen en particulieren; er is altijd wel een aanleiding te vinden voor het voor een groter publiek toegankelijk maken van dit soort documenten. Als het dan ook nog op zo’n voorbeeldige manier gebeurt als bij deze box het geval is, kan worden gesproken van een ideale productie. (www.oboeclassics.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten