donderdag 25 augustus 2011

RKF-blog #3: "Heel apart om de eerste dagen zonder zangpartijen te werken"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor repeteren aan Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber, de opening van het ZaterdagMatinee-seizoen op 3 september a.s.

blogger van dienst: Sebastiaan van Eck, cello

De derde dag alweer....
Twee dagen moet je wennen, daarna is het alsof je nooit bent weggeweest: zo voelt het altijd na een langere vakantie. Het is goed om ieder jaar even afstand te nemen van de dagelijkse routine. Bij terugkeer op het werk voel je aan de ene kant de drukte om je heen en de hoeveelheid decibels in de studio maar ook hoe mooi het is muziek te maken en hoe goed ons orkest speelt. Het repertoire voor de eerste concerten begint vorm te krijgen en we kunnen uitkijken naar twee schitterende producties!

Ik vind het heel bijzonder om Der Freischütz van Carl Maria von Weber te leren kennen. We hebben in de loop van mijn 31 jaar bij de radio talloze opera's gespeeld maar het Duitse repertoire is naar mijn smaak onderbelicht gebleven. Wat een schitterend werk is deze Freischütz! Het is altijd heel apart om de eerste dagen zonder de zangpartijen te werken. Je hoort zo muziek die anders, meestal in de orkestbak, weggestopt is en voor de luisteraar grotendeels verloren gaat. De dirigent heeft tijdens deze repetities ook gelegenheid de juiste klankkleuren te vinden die uiteindelijk het verhaal gaan steunen. Michael Schønwandt kent het stuk zeer goed en heeft zeer heldere ideeën en weet ze enthousiast over te brengen.

Helaas moest hij één van de dierbare verhalen uit mijn cellistenleven doorprikken. In het orkest dat Weber destijds bij het componeren van zijn opera in Dresden dirigeerde speelde de beroemde cellist Friedrich August Kummer de solo-cello. Kummer is bij cellisten zeer geliefd vooral vanwege zijn prachtige cello-duetten! Zijn beste vriend in het orkest was de 1e solocontrabassist, Liebe genaamd. Ze waren onafscheidelijke vrienden. Op een gegeven moment komt in de Freischütz de tekst 'Ja Liebe pflegt mit Kummer stets Hand in Hand zu gehen'. Volgens mijn bron moet er op dat moment in het orkest een duo van de 1e cellist en de 1e contrabassist klinken. Bij het doornemen van de orkestpartij bleek dit niet te kloppen en Schønwandt kon mij in de pauze van de repetitie een kopie van het manuscript geven waarop duidelijk te lezen is dat de bewuste passage door de hele cellogroep wordt gespeeld...... Jammer van zo'n mooie anekdote!

Verder konden we genieten van een prachtige solistische inbreng van onze 1e solo altviolist Vilem Kijonka. Vilem kwam enigszins geblesseerd van zijn vakantie terug maar wilde deze mooie partij toch spelen. Als hij geblesseerd al zo goed speelt kunnen we ons des te meer verheugen op de uitvoering volgende week in de Matinee!

Verder was er nog een verjaardag te vieren. Onze 1e fluitiste Jeannette Landré werd toegespeeld door het orkest. De verjaardag viel net een dag te vroeg: het is namelijk heel bijzonder jarig te zijn als ook het Groot Omroepkoor aanwezig is. Zoals door hen wordt er Nederland geen andere jarige toegezongen! Morgen komt dus het koor. We gaan dan werken aan het repertoire voor het Uitmarktconcert. Ik ben erg benieuwd naar de ongetwijfeld spectaculaire koren uit de Freischütz en misschien nog meer naar de delen met koor uit Bizets Arlessiene-suites. Deze hoor je anders alleen met orkest.

Kortom: het seizoen is weer heerlijk begonnen!

> RKF-blog #1 > RKF-blog #2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten