dinsdag 23 augustus 2011

RKF-blog #1: "Dit is ongelooflijk frisse, vitale muziek"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor repeteren aan Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber, de opening van het ZaterdagMatinee-seizoen op 3 september a.s.

blogger van dienst: Josje ter Haar, 1e viool

De eerste dag na de vakantie. Je ziet er tegenop, zeker nu met de dreigende opheffing van ons orkest. Maar zodra je het MCO binnenloopt zie je de eerste collega's en begint een opgetogen en enthousiaste uitwisseling van vakantie- ervaringen:
"In coma naast het Como-meer..," 
"Jullie hebben allemaal een andere kleur gekregen!"
"Drie weken bij een vriendin aan de Bodensee!"
en al snel is het 9.45. Een kort welkomstwoord van Kees Dijk, onze manager. Hij spreekt de wens uit dat we elkaar de komende tijd kunnen blijven vertrouwen, bij alle moeilijke beslissingen die ons van buitenaf worden opgedrongen, en wenst ons sterkte daarbij.

Dan neemt Michael Schønwandt, onze chef-dirigent, de leiding. Hij vindt het heerlijk om ons allemaal te zien. Hij zegt over de Freischütz: "Dit is ongelooflijk frisse, vitale muziek en we gaan in onze klank zoveel mogelijk zonneschijn verwerken. Dus denk aan je mooiste vakantiefoto's en hou de zomer zoveel mogelijk vast!" 

Bij het repeteren krijgen we alvast wat voorproefjes van het dramatische verhaal: Donkere paukenslagen verbeelden de magische, loden kogels. Het belangrijkste zangthema gaat over de liefde die alle moeilijkheden overwint. De muziek is revolutionair. Er wordt gezegd dat Beethoven na het lezen van de partituur, de opera niet wilde horen omdat hij bang was nooit meer een noot te kunnen schrijven, zozeer was hij onder de indruk. Wagner had nooit aan zijn Fliegende Holländer kunnen beginnen zonder deze opera.

Als we het geheimzinnigste en meest duistere stuk aan het repeteren zijn begint het als illustratie buiten enorm te onweren.. We gaan twee mooie weken tegemoet!

> RKF-blog #2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten