dinsdag 12 juli 2011

METRO-blog #1: “Ok, folks, have a look at the roadmap”

door Jascha Albracht, cellist Metropole Orkest

Na een zinderend North Sea Jazz weekend starten vandaag de repetities voor de concerten met Basement Jaxx in Londen. Het vormt de afsluiting van een zwaar (en tumultueus) seizoen, dat in artistiek opzicht vele hoogtepunten heeft gekend. De laatste weken zijn in sneltreinvaart verlopen, met wereldpremières van Markus Stockhausen op het Holland Festival en een zeer swingend orkest met Eric Vloeimans in de Robeco-serie (uitzending di 12 juli v.a. 20:00 uur op Radio 4!). Vorige week wisselden aanstormende talenten als Jonathan Jeremiah (29) zich af met oude rotten als Al Jarreau (71) en Jon Hendricks (bijna 90..) op het North Sea Jazz.

Aan mij de eer om verlag te mogen doen van het Londense avontuur van het Metropole Orkest.
We spelen twee concerten in de Barbican Hall tijdens het Blaze festival. Volgens onze dirigent Jules Buckley zijn beide concerten nagenoeg uitverkocht. Aanleiding voor deze optredens is de release van de cd Metropole VS Basement Jaxx. Oorspronkelijk zouden we al in november in de Royal Festival Hall spelen, maar omdat de release werd uitgesteld, betekent dit nu het toetje van het seizoen.

Jules heeft er overduidelijk zin in. Gisteren mailde hij een CD-review uit de Telegraph, die de cd hebben bestempeld tot cd van de week. Twee quotes: “Yet over the years the Metropole Orkest have worked with everyone from Charles Aznavour to Antony and the Johnsons, and – with assistance from conductor-arranger Jules Buckley of the Heritage Orchestra – this re-imagining of songs from Basement Jaxx’s 15-year career proves deliciously fruitful.”
“This unexpected outing is sparkling, rich, witty fun and evidence that the spotlight should rightly point back their way.”

Het is niet verwonderlijk dat het Metropole dit mede dankzij Jules kan realiseren. Ongelofelijk als je bedenkt dat hij voor een dirigent echt piepjong is (begin 30). Hij is werkelijk onvermoeibaar. Tijdens de repetities vandaag bemerk je echter ook lichte mate van spanning; nu moet hij het gaan waarmaken voor eigen publiek, in zijn thuishaven. Het orkest is vandaag nog eufoor van het North Sea Jazz, maar na een zwaar seizoen ogen veel musici vermoeid. De ontwikkelingen en bijbehorende emoties rondom de toekomst van het orkest lopen hier ook dwars doorheen. Vanochtend begint de repetitie ook nog met een toespraak van ruim 35 minuten door Anton Kok.

Maar de vrolijke en energieke muziek van Basement Jaxx is een prima oppepper. We hebben fantastische musici die het orkest deze week komen aanvullen en versterken, zoals Helma van de Brink, de fagottiste uit het Concertgebouworkest en Winnyfred (uit het Radio Phil) die onze cellogroep te elfder ure komt verblijden met haar aanwezigheid. Kortom: alle ingrediënten voor een geweldige tour!

Jules zorgt voor de nodige hilariteit: vorige week hebben zowel hij als chefdirigent Vince Mendoza voor het orkest gestaan, en elkaar dus ook in actie gezien. Dit is iets dat niet zo vaak voorkomt, aangezien we zelden twee compleet verschillende programma’s door elkaar in een week repeteren. Jules heeft in ieder geval goed opgelet: hij gebruikt expres opeens allerlei typische ‘Vince- uitdrukkingen’ zoals: “Ok, folks, have a look at the roadmap”, en “Take out your pencils folks, we are gonna do some surgery”. Overigens laat hij Vince’s meest legendarische wederkerige uitspraak ongebruikt: “I like my tempo better..”

Morgen de laatste repetitie in Hilversum, we hebben vandaag niet het hele programma kunnen doornemen. Dat wordt nog flink doorwerken!

> meer info over de concerten met Basement Jaxx

1 opmerking:

 1. Ha Jascha, leuk om te lezen hoe jij het allemaal tot je neemt. Komt wel overeen met mijn bevindingen.
  Ik hoop dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik de link op de Metro-site heb geplaatst en daardoor ook op Twitter.
  Ben even uitgeteld door wat koorts en hoestbuien maar hoop morgen weer in de bus te zitten, zou het niet willen missen.
  Grappig wat je zei over de vermoeidheid bij de collega's, dat is precies wat Hanneke zei zaterdag. Je kunt het gewoon aan ze zien.
  Waren heftige weken de laatste maanden.
  Zie je morgen. Lucja

  BeantwoordenVerwijderen