zondag 4 september 2011

RKF-blog #10 (slot): "Een productie als deze laat zich vergelijken met een bergwandeling"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor repeteren aan Der Freischütz, een opera van Carl Maria von Weber, de opening van het ZaterdagMatinee-seizoen op 3 september a.s.

blogger vandaag: Frits Wagenvoorde, 2e viool

TOP!


Eindelijk was het dan zover. Ons eerste 'serieuze' optreden dit seizoen met een concertuitvoering van Der Freischütz van Carl Maria von Weber als opening van het nieuwe Matineeseizoen. De verwachtingen waren hooggespannen, en werden wat mij betreft volkomen waargemaakt. Het werd een memorabele uitvoering, waarin schitterend werd gezongen en prachtig gespeeld. Een productie als deze laat zich vergelijken met een bergwandeling (bedacht ik deze zomer toen ik in de Pyreneeën wandelde): klimmend naar de top vang je af en toe, door de bomen, een glimp op van een mooi vergezicht. Maar de ultieme ervaring, het weidse panorama van 360 graden, krijg je pas als beloning voor al je inspanningen op de top.

Zo is het ook tijdens het repetitieproces van een dergelijke productie. Je moet je door al die nieuwe noten heenworstelen, het moet natuurlijk vaak over, gaandeweg wordt er langere fragmenten doorgespeeld, er komen zangers bij, het koor gaat meedoen. Maar uiteindelijk voor publiek op het concert komt de dimensie erbij waar het uiteindelijk om gaat. De grote spanningsboog van de uitvoering, waardoor alles op zijn plaats valt, uitzicht over bergtoppen, de wereld aan je voeten. Vergeten zijn de vermoeide benen en de pijnlijke voeten bij het aanschouwen van een dergelijk vergezicht. Vergeten het gezucht en gesteun tijdens de repetities met zo’n beloning: een topervaring die kan worden toegevoegd aan de toch al rijke geschiedenis van de ZaterdagMatinee.

> luister het concert terug
> komende concerten van de Radio Kamer Filharmonie

> RKF-blog #1 > RKF-blog #2 > RKF-blog #3 > RKF-blog #4 > RKF-blog #5
> RKF-blog #6 > RKF-blog #7 > RKF-blog #8 > RKF-blog #9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten