zaterdag 28 januari 2012

RKF jan 2012 #9 - "Zonder orkestassistenten zou alles in het honderd lopen"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor verzorgen in de NTR ZaterdagMatinee van 28 januari 2012 de première van de herziene versie van 'Hôtel de Pékin - Dreams for a Dragon Queen' van de Nederlandse componist Willem Jeths. De muzikale leiding is in handen van Michael Schønwandt; Edward Caswell studeert het koor in. Leden van de Radio Kamer Filharmonie doen verslag van het repetitieproces en het concert.

tekst en foto's: Josje ter Haar, 1e viool

Vanmorgen nog een uur voorrepetitie waar we lekker veel mochten spelen en alle vocale en instrumentale solisten zoveel mogelijk even aan bod kwamen. En toen was het zover. De viool en de erhu konden tegen elkaar opbieden met hun solo's. De hoorns maakten hun ruisgeluiden. De slagwerkers poetsten hun glazen plaat met oorverdovend gepiep! De trombones hadden hun septimen-cadenzen nog even extra geoefend in de pauze en inderdaad, die rolden er op prachtige wijze uit. Na de pauze waren de altviolen te bewonderen in hun uitgebreide solo's.

Het driekoppige "Versace"-dameskoortje had zich in qipao gestoken (chinese jurkjes) en oogstte applaus bij hun opkomst na de pauze; dan kun je merken dat het publiek met je meeleeft. Bij de grappige intermezzi hoorde ik zowaar iemand schateren. De tekst was soms grappig maar ook poëtisch zodat het jammer was dat je als orkestlid geen tijd had om mee te lezen.
Monique Krüs, in een prachtige jadegroene changeantzijden robe, was in topvorm. Geweldig hoe ze in een week die enorme rol heeft ingestudeerd.
Het koor moest soms lang wachten maar had ook een paar imponerende solo's. Alles bij elkaar had ik het gevoel dat we heel goed voorbereid waren, dank aan onze chef Michael Schønwandt!

Voor een paar collega's is de middag nog niet afgelopen... De orkestassistenten hadden een heel drukke week: met deze enorme bezetting was de studio in Hilversum te klein en zaten we deze week elke middag in het Concertgebouw. Dat betekent elke middag alles opbouwen en weer afruimen. Als wij allang weer thuis zijn, moeten zij het slagwerk en het andere orkestmateriaal nog inladen en naar Hilversum terugbrengen. Zonder hen zou alles in het honderd lopen!

> RKF jan 2012 #8 - "Alle koeien verzamelen!"
> RKF jan 2012 #7 - Hôtel de Pékin voor een aanvoerder slagwerk
> RKF jan 2012 #6 - "En, wat doet je moeder???"
> RKF jan 2012 #5 - "Het oogt vrij primitief, maar dat is het zeker niet"
> RKF jan 2012 #4 - “Wonna bai tsjainiese boo?”
> RKF jan 2012 #3 - "Er is al een vlaag van herkenning"
> RKF jan 2012 #2 - Het geluid van een brekend twijgje...
> RKF jan 2012 #1 - "De altviolen moeten nablijven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten