woensdag 18 januari 2012

RKF jan 2012 #2 - Het geluid van een brekend twijgje...

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor verzorgen in de NTR ZaterdagMatinee van 28 januari 2012 de première van de herziene versie van 'Hôtel de Pékin - Dreams for a Dragon Queen' van de Nederlandse componist Willem Jeths. De muzikale leiding is in handen van Michael Schønwandt; Edward Caswell studeert het koor in. Leden van de Radio Kamer Filharmonie doen verslag van het repetitieproces en het concert.

"Er staan wonderlijke titels boven de scènes"tekst en foto's: Marjolijn Oonk, 2e viool

Iedere opera heeft een opbouw: de componist brengt het verhaal, de personages en de muziek op gang (dat hebben wij gisteren meegemaakt) en als de sfeer opgebouwd is kan hij alles laten gebeuren. Vandaag spelen we de orkestmuziek door van het laatste gedeelte, de tweede acte. Wat zou er allemaal gebeuren op het toneel? Er staan wonderlijke titels boven de scènes, de personages hebben soms een nummer in plaats van een naam, gaan dood, zweven naar de hemel, de zon verbrandt… De muziek is veel minder druk dan gisteren in het eerste deel. De erhu, het Chinese instrument, speelt een grote solopartij. Ik begrijp nu waarom de drie altviolen zo veel ingezet worden: zij klinken behoorlijk als een erhu!

Willem Jeths, de componist, zit de hele tijd bij de repetitie. Zo kan hij zijn herziene versie nog verbeteren, of uitleggen wat zijn bedoeling is. Wij musici beseffen niet altijd hoe bijzonder dicht we bij het vuur zitten, hoe andere orkesten over een aantal jaren met hun vragen zullen blijven zitten. De fluiten ontdekken allerlei fouten (“of bedoél je het zo?”) in hun partij. Slagwerker René moet ergens fortissimo een stuk hout breken, er ligt een hele stapel latten voor hem klaar. Willem Jeths is niet tevreden, hij bedoelt eigenlijk het geluid van het breken van een twijgje. René weet genoeg: de muziek is op dat moment heel stil, hij hoeft nergens bovenuit te klinken: vanmiddag zal hij buiten een paar mooie twijgjes uitzoeken.

> RKF jan 2012 #1 - "De altviolen moeten nablijven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten