vrijdag 6 januari 2012

Leden Radio Kamer Filharmonie op staatsbezoek naar Oman - deel 1

Koningin Beatrix legt van 8 t/m 12 januari 2012 een staatsbezoek af aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Leden van de Radio Kamer Filharmonie zijn gevraagd haar op deze reis te vergezellen. Orkestmanager Kees Dijk doet verslag.

"Of we die ene rijke Arabier tegen komen is natuurlijk de vraag"

Het aftellen is begonnen! Maandag vertrekt een ensemble van 11 musici uit de RKF, de pianist Paolo Giacometti, Elisabeth Kamphuis en ik naar Oman om daar op woensdagavond in het Paleis van de Sultan een concert te geven dat de Koningin haar gastheer, Sultan Quaboos (foto), zal aanbieden.

Tijdens het concert dat Thomas Zehetmair als invaller voor Frans Brüggen in september jl. gaf met de RKF kwam bij mij een gevoel van woede boven: waarom wordt een dergelijk prachtig orkest zomaar opgeheven? De volgende vraag die zich aandiende was of er nu helemaal niemand op de wereld bestaat met voldoende geld die het leuk zou vinden om als maecenas op te treden; bijvoorbeeld een rijke Arabier. Rijke Arabieren steken vaak honderden miljoenen in voetbalclubs. Laat er één zijn die door zijn studie op Harvard, Oxford of Princeton in aanraking is gekomen met klassieke muziek!

Na het concert kwam ik Sieuwert Verster tegen die het Hof af en toe adviseert op muziek gebied en ik deelde mijn gedachten met hem. Zijn reactie was: "Dat is toeval, ik ben net gevraagd na te denken over een culturele contraprestatie voor de staatsbezoeken naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman in januari. Laten we er eens over praten." En zo geschiedde! Het resultaat is een concert in Oman. De VAE viel om plantechnische redenen af.

Of we die ene rijke Arabier tegenkomen is natuurlijk de vraag. Wel hopen we met de deelnemers aan de handelsmissie in contact te komen, bijvoorbeeld om het "Ludwig"-project onder de aandacht te brengen. Wat er van zij, het blijft bijzonder dat de Koningin binnen een jaar 2x een door de politiek om zeep gebracht orkest laat optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten