donderdag 19 januari 2012

RKF jan 2012 #3 - "Er is al een vlaag van herkenning"

De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor verzorgen in de NTR ZaterdagMatinee van 28 januari 2012 de première van de herziene versie van 'Hôtel de Pékin - Dreams for a Dragon Queen' van de Nederlandse componist Willem Jeths. De muzikale leiding is in handen van Michael Schønwandt; Edward Caswell studeert het koor in. Leden van de Radio Kamer Filharmonie doen verslag van het repetitieproces en het concert.

"Eén fragment was vandaag bijna schokkend, maar ook wel grappig"

tekst en foto's: Annet Karsten, fagot

Vandaag begon een tweede doorloop van de opera. Helemaal weer vanaf het begin. Er is al een vlaag van herkenning, een ‘oh ja’ gevoel en daarnaast natuurlijk weer het ontdekken van nieuwe elementen uit het stuk.
Eén fragment was vandaag bijna schokkend, maar ook wel grappig. In een stukje voor alleen erhu en piano (en waarschijnlijk straks ook zangers en misschien nog de andere Chineze instrumenten) klonk zowaar de beruchte vlooienmars. Die mocht ik vroeger nooit spelen, ik durf er ook wel vanuit te gaan dat de pianiste Pauline Post dit ook nog nooit eerder in een concertzaal heeft gespeeld.

Verder kwam ik door een gesprekje met componist te weten dat de flugelhoorn, bespeelt door mijn buurman, Raymond, voor een personage staat, samen met straks de bassolist, namelijk de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Die speelt/zingt dan in de dromen van CiXi, de laatste keizerin, verbeeld door de ehru, volgens het libretto, een duet. Een unieke combinatie.

En zo zullen er vast nog wel meer instrumenten symbool staan voor personages uit de opera. Hoe dat allemaal precies zit zullen we vast wel te weten komen na het weekend als we met solisten en koor aan de slag gaan.

> RKF jan 2012 #2 - Het geluid van een brekend twijgje...
> RKF jan 2012 #1 - "De altviolen moeten nablijven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten