donderdag 12 januari 2012

Leden Radio Kamer Filharmonie op staatsbezoek naar Oman - deel 6

Koningin Beatrix legt van 8 t/m 12 januari 2012 een staatsbezoek af aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Leden van de Radio Kamer Filharmonie zijn gevraagd haar op deze reis te vergezellen.

"Het gehele protocol stond op zijn kop!"

door Kees Dijk, manager Radio Filharmonisch Orkest en Radio Kamer Filharmonie

Gisteravond was het zover: het concert voor de Sultan! De veiligheidsmaatregelen waren extreem. Alle instrumenten werden gecheckt, de vleugel onderzocht, kortom echt een goede atmosfeer om lekker muziek te maken! Om 21.15u kwam het gezelschap binnen. Onze musici stonden toen al 20 minuten op het podium. Inclusief de Koningin, het prinselijk paar en de Sultan, en inclusief Elisabeth Kamphuis (medewerker MCO, red.) en mijzelf, bevonden zich precies 21 mensen in de zaal. Een echt exclusief concert kun je gerust stellen. Het concert (precies 50 minuten) ging fantastisch en hoewel je dat niet aan het applaus kon afmeten, was de waardering groot (hoorden we achteraf).

De grote vraag was of er een gelegenheid zou zijn dat we voorgesteld zouden worden aan de Koningin en haar gevolg en de Sultan. Juist de laatste was de onzekere factor. Sultan Qaboos houdt niet echt van gezelschappen en begeeft zich zelden onder de mensen. De Koningin en Prins Willem-Alexander namen echter het initiatief en lieten ons naar een anti-chambre komen waar, na zelf te zijn voorgesteld, ik de gelegenheid kreeg alle musici bij naam te introduceren. Daarna bedankte de Majesteit ons hartelijk en verontschuldigde zij zich voor het kleine aantal aanwezigen. En toen gebeurde iets opmerkelijks. Op een vraag van Prins Willem-Alexander of we nog meer concerten speelden, antwoordden Ingrid Geerlings en Arjan Woudenberg dat we dat wel wilden en daar ook repertoire voor mee hadden genomen. Zij doelden op de al geopperde mogelijkheid om te spelen tijdens de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Oman. Toen ik dat dinsdag aan het Hof had voorgelegd bleek dat absoluut niet te kunnen. PWA echter vond dat een uitstekend idee en deelde dat met zijn moeder. Gevolg: het gehele protocol stond op zijn kop! Vannacht is tot 3.00u gewerkt om alles artistiek, publicitair en logistiek in orde te krijgen en dat is met veel succes gelukt. We hebben veel kunnen spelen en tot slot ook het Wilhelmus. Dat ontlokte de Koningin de opmerking dat deze live begeleiding van het volkslied toch wel veel fraaier was dan "de krakende bandjes" waarmee zij het doorgaans moet doen. Er was heel veel persaandacht en opnieuw een zeer hartelijk contact met de koninklijke familie. Ook de ambassadeur heeft niet voorbij willen gaan aan onze hachelijke positie door daar tijdens zijn introductiespeechje aan te refereren. Kortom, missie geslaagd, meer dan dat!

Aan dit bijzondere avontuur komt nu een einde. We vliegen vanavond terug en zijn vrijdagochtend vroeg weer in Nederland.

Staatsbezoek naar Oman - deel 5
Staatsbezoek naar Oman - deel 4
Staatsbezoek naar Oman - deel 3
Staatsbezoek naar Oman - deel 2
Staatsbezoek naar Oman - deel 1

5 opmerkingen:

  1. Wat kost dit grapje de belastingbetaler?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijd voor een republiek!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem: gifpisser! Wees blij dat er terecht ruimte wordt gemaakt voor de échte Nederlandse cultuur: als je op visite gaat bij een gewaardeerde gastheer, neem je een passend cadeautje mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marianne,uiteraard heb ik respect voor culturen,maar
      als er door het zg ''Koningshuis''zo met ons belastinggeld wordt gesmeten,terwijl in Nederland veel mensen moeite hebben om rond te komen,kan het Koningshuis dit met gemak allemaal zelf financieren.

      Verwijderen
  4. Aan een staatsbezoek wordt, door de vele zakelijke contacten die worden gelegd, nog altijd meer geld verdiend dan er aan het bezoek zelf wordt uitgegeven en is daarom uiteindelijk voor alle Nederlanders belangrijk...

    BeantwoordenVerwijderen