woensdag 21 december 2011

GOK-blog dec 2011 #8: "Wat wil je nog meer in een educatieproject?"

In samenwerking met MCO Educatie, Utrechts Centrum voor de Kunsten, Vredenburg Utrecht en het Amadeus Lyceum participeert het Groot Omroepkoor in het educatieve project Groot Amadeus Omroepkoor. Dit bijzondere samenwerkingsverband behelst een reeks workshops in de maanden november en december, waarvan de resultaten worden gepresenteerd rondom het concert van de Radio Kamer Filharmonie op 9 december in het paviljoen van Vredenburg Leidsche Rijn, en op vrijdag 23 december op het Amadeus Lyceum in Vleuten. Freelance koorleden Reina Boelens en Kathelijn van Dongen doen verslag van het de laatste weken van het project. > meer informatie over het Groot Amadeus Omroepkoor

Heuse ‘vierstemmige’ body percussion

door Kathelijn van DongenDe uitvoering die we morgen en vrijdag zullen gaan geven, krijgt al steeds meer vorm. Maar hoe en wat precies, blijft gedeeltelijk nog een verrassing. Dat houdt een mens nieuwsgierig en flexibel. De juiste ingrediënten voor ontwikkeling volgens mij. Wat wil je nog meer in een educatieproject?

Zoals ik gisteren schreef, hebben we op dag 2 in vier groepen geïmproviseerd. Vandaag zijn we hier op doorgegaan en hebben we deze geïmproviseerde melodieën vandaag vierstemmig gerepeteerd met het koor. ’s Middags bij de gezamenlijke repetitie met de leerlingen mochten we onze vierstemmige versie laten horen. We hadden vier stijlen voor de leerlingen in petto: de Palestrina, de Rachmaninov, de Wagner en de Andrew Llyod Webber (ja, zelfs die!). De leerlingen op hun beurt verrasten ons met heuse ‘vierstemmige’ body percussion. En we werden getrakteerd op een echte soliste. Een heerlijke uitwisseling van onze wederzijdse vorderingen.

Wat vinden de leerlingen van deze week?
Op deze vraag, antwoordt Machiel lachend: Leuk! Zo nu en dan gaat het een beetje langzaam door de vele herhalingen.
En of ze dan ook iets geleerd hebben. Bart: Jazeker, we hebben vandaag geleerd muziek te componeren en teksten te schrijven naar aanleiding van de Song of the Moon uit de opera Rusalka. Dat is wel mooi.

Misschien dat we morgen daarvan iets gaan horen. Dan gaan we naar Vleuten, naar het Amadeus Lyceum. Dat wordt een voorproef op de uiteindelijke studiedag op 23 december. We gaan ook al wat uitvoeren voor leerlingen en docenten. Heb er zin in!

N.B.
Gisteren plaatste ik overigens een TED filmpje over de componist Eric Whitacre. Het fenomeen TED is bij menigeen wellicht al bekend. Zo niet, dan bij deze: het is een platform voor het uitwisselen van innovatieve ideeën. Ik wil jullie een filmpje van Benjamin Zander over Classical Music niet onthouden.> GOK-blog dec 2011 #7: "Het stuk is prachtig en wordt steeds mooier"
> GOK-blog dec 2011 #6: "Springend, huppelend, hinkelend, we doen het allemaal"
> GOK-blog dec 2011 #5: "Ik zag dat het publiek geraakt werd"
> GOK-blog dec 2011 #4: "Wij hebben de oefeningen meegedaan en... het werkt!"
> GOK-blog dec 2011 #3: "Waarom kunnen ze dat in de politiek nou niet..."
> GOK-blog dec 2011 #2: "Wat is in hemelsnaam ska?"
> GOK-blog dec 2011 #1: "De koorleden werden weer even middelbare scholieren"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten