maandag 19 december 2011

GOK-blog dec 2011 #6: "Springend, huppelend, hinkelend, we doen het allemaal"

In samenwerking met MCO Educatie, Utrechts Centrum voor de Kunsten, Vredenburg Utrecht en het Amadeus Lyceum participeert het Groot Omroepkoor in het educatieve project Groot Amadeus Omroepkoor. Dit bijzondere samenwerkingsverband behelst een reeks workshops in de maanden november en december, waarvan de resultaten worden gepresenteerd rondom het concert van de Radio Kamer Filharmonie op 9 december in het paviljoen van Vredenburg Leidsche Rijn, en op vrijdag 23 december op het Amadeus Lyceum in Vleuten. Freelance koorleden Reina Boelens en Kathelijn van Dongen doen verslag van het de laatste weken van het project. > meer informatie over het Groot Amadeus Omroepkoor

“Wade in the water” – een waar slavenkoor

door Kathelijn van Dongen

Krabben, krabben en nog eens krabben, zo begint de dag in Oisterwijk. IJzig koud, geen sneeuw. Wat gaat het weer doen en wat gaat vandaag brengen? Het educatieproject is een al week aan de gang, als ik vandaag instap. Best wel spannend dus!

Met veertien koorleden beginnen we de repetitie onder motiverende leiding van Edward Caswell. Een nieuwe groep leerlingen is naast ons in studio 8 aan het repeteren met Suzi Zumpe. Het is de bedoeling dat we elkaar om 12.15 uur laten horen wat we hebben gerepeteerd.Na even wakker zingen na een zwaar weekend en toch een fijne repetitie, stappen we vol goede moed - als het zover is – studio 8 binnen. Eerst mogen we luisteren naar de kunsten van de kinderen. Het is een heus koor, wel zo’n 100 man sterk. Een koor met evenveel jonge mannen als jonge meiden. Zo zou de verdeling bij meer koren in Nederland moeten zijn. Het koor begint met een klank vol zelfvertrouwen en moed. Iedereen zingt uit volle borst, wat een traktatie!

Dan zijn wij aan de beurt en mogen we op de maandag een waar optreden geven voor een publiek dat wellicht niet zo vaak in aanraking komt met muziek van Barber en Whitacre. Ik ben best een beetje zenuwachtig. In de pauze hoor ik van Iris (van MCO Educatie) dat de kinderen ook erg zenuwachtig waren en dat ze ons toch wel beter vonden. Leuk, toch!

Na de middagpauze gaan we met de hele groep aan de slag. Koorleden en leerlingen door elkaar lopend, springend, huppelend, hinkelend, we doen het allemaal. Het voelt al snel als een echte groep. Zonder bladmuziek studeren we vier Slave Songs in. Te beginnen met ‘wade in the water’. Onder bezielende leiding van Suzi Zumpe klinken we al gauw als een waar slavenkoor.

En dan is het al weer 14.15 uur, het koor vertrekt. Het zonnetje is vandaag mooi doorgebroken in Hilversum en deze ‘eerste’ dag van het project is een mooie belofte voor deze week gebleken. Op naar onze uitvoering op vrijdag 23 december op het Amadeus Lyceum in Vleuten!

> GOK-blog dec 2011 #5: "Ik zag dat het publiek geraakt werd"
> GOK-blog dec 2011 #4: "Wij hebben de oefeningen meegedaan en... het werkt!"
> GOK-blog dec 2011 #3: "Waarom kunnen ze dat in de politiek nou niet..."
> GOK-blog dec 2011 #2: "Wat is in hemelsnaam ska?"
> GOK-blog dec 2011 #1: "De koorleden werden weer even middelbare scholieren"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten