dinsdag 30 augustus 2011

RFO-blog #4: "Met drie Easyjet-toestellen vlogen we naar Londen"

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt het 25e Pianoconcert van Mozart (solist: David Fray) en de 8e symfonie van Bruckner tijdens de Robeco Zomerconcerten op vr 26 aug en de BBC Proms op di 30 aug; tussendoor maakt het orkest nog een cd-opname van de 8e van Bruckner; alles onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden.

blogger vandaag: Rebecca Smit, cello

dinsdag 30 augustus 2011, 9.30u: in het vliegtuig (Nederlandse tijd) - Wij zijn vanochtend heel vroeg met het het hele orkest naar Schiphol vertrokken om daarna, verspreid over 3 Easyjet toestellen, naar Londen te vliegen om vanavond ons debuut te gaan maken in een uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. We zullen de Achtste symfonie van Bruckner en een Pianoconcert van Mozart gaan spelen.
Wat is er aan vandaag voorafgegaan?
Drie dagen repeteren, een concert op vrijdagavond in de Robeco zomerconcertserie in Amsterdam en tot slot drie intensieve dagen CD-opnames in onze studio in Hilversum.

Londen!
Twee weken geleden was ik ook al in deze fantastische stad voor een korte vakantie en toen ik destijds in het hotel de tv aanzette, waren de Proms concerten al in volle gang. Ik vond het lastig om me voor te stellen dat ik twee weken later ook op dit podium zou zitten als celliste in het RFO; op dat moment was het hele orkest uitgewaaierd over allerlei delen van Europa en daarbuiten. Maar het werd vanzelf 23 augustus en de eerste noot van het seizoen klonk in studio 5.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor vanavond optimaal: het gebeurt zelden dat je een programma nog zo kunt uitdiepen na een eerste concert. Jaap van Zweden heeft, naast gebruikelijke zaken als zuiverheid, gelijkheid en tempo-overgangen veel aandacht besteed aan de timing en rust tussen de verschillende delen en slaagde er zo in om de grote lijn niet alleen vast te houden tijdens het concert in Amsterdam maar ook tijdens de CD-opnames.
En inmiddels zijn we, na al deze laatste puntjes op de i gezet te hebben, helemaal Royal Albert Hall-proof.

> RFO-blog #1 > RFO-blog #2 > RFO-blog #3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten