dinsdag 12 juli 2011

METRO-blog #2: "We hadden het nummer zo'n beetje weggemoffeld"

door Jascha Albracht, cellist Metropole Orkest

Vandaag de laatste repetitie in Hilversum voordat we naar Londen vertrekken om het Basement Jaxx repertoire te spelen. Voor diegenen die niet weten wie Basement Jaxx zijn: dit is een Brits dance duo, bestaande uit de DJ’s Felix Buxton en Simon Ratcliffe. Ze hebben een zeer diverse hoeveelheid muziek geproduceerd en zijn behoorlijk prettig gestoord. Beroemd zijn ze ook, vandaar dat je volgens mij wel kan spreken van een win-win situatie toen Jules ze benaderde om met het Metropole in zee te gaan: zij vinden het een eer om met ons te werken en vice versa!

Voor een beroemd dance duo heeft basement Jaxx echter wel een héél erg fout ‘dance’ nummer voor het orkest geschreven. Stel je maar iets voor als een mogelijk menuetje uit een hele vage remake van de film Amadeus. Het heet Mozart’s Tea party en is om meerdere redenen best wel fout te noemen:
- Het is gecomponeerd door Felix Buxton met het achterliggende idee van een klassiek orkest. Dat zijn we nu juist niet!
- Het is in klassieke stijl gecomponeerd, maar wel met hele foute harmonische wendingen
- De speeltechnische aanwijzingen en de dynamiek zijn zo mogelijk nog fouter
- Dan hebben we het ook maar niet over de titel: Mozart’s tea party…
- Het duurt anderhalve minuut, is dus eigenlijk een grote klucht
- Het past werkelijk totaal niet in het programma, laat staan dus op de cd.

Maar ja: Felix Buxton heeft het nu eenmaal speciaal geschreven. Hij is erg op zijn strepen gaan staan om het ook gespeeld te krijgen. Bij het concert in Eindhoven op 4 februari hadden we het al zo’n beetje weggemoffeld en dus niet gerepeteerd. Maar 1 minuut voor aanvang van de tweede helft van het concert werd het op voorstaan van Felix nog pats boem in het programma geschoven. Dit tot grote tegenzin van Jules Buckley, want we hadden er dus niets aan gedaan. Jules vertelde me gisteren dat Felix het nummer min of meer ook de cd heeft ingevochten, tot grote verbazing van iedereen. Maar, zo voegde Jules er aan toe: “Voor een Basement Jaxx fan maakt het niet uit, die zal het niet zo opvallen”. Daar houden we hem dan maar aan… Dit nummer is wat je zegt ‘not our cup of tea’, tegelijkertijd is dit wel weer in alle opzichten een typische Basement Jaxx actie.
Conclusie: Buxton – Buckley: 1 – 0. Wordt vervolgd…

Onze aanvoerder van de cello's, Bastiaan, heeft de eer om bij de concerten meteen na een korte orkestrale opening de toon te zetten met een lange geïmproviseerde cello-solo. Dit deed hij reeds op fantastische wijze in Eindhoven. Ik ben benieuwd wat hij deze twee concerten uit zijn mouw gaat schudden. Tijdens de North Sea Jazz repetities hoorde ik al een hoop cellopassages naast me die ik beslist niet kon rijmen met de muziek op de lessenaar. Zo te horen gaat Bastiaan het uitgebreide cellopalet goed benutten. Helaas kregen we vandaag tijdens de doorloop nog geen voorproefje wegens tijdgebrek. Er zit trouwens nòg een grote improvisatie-solo voor een van de strijkers in het programma, redelijk uniek eigenlijk. Deze zal worden gespeeld door onze onvolprezen violist en improvisator Herman van Haaren.

Morgenochtend om 9.00u vertrekken we vanaf het MCO met de bus richting boot. Ik heb uit de reisinstructie niet opgemaakt waar de boot vertrekt, maar afgaande op de vermelde vaartijd van 90 minuten gaan we de klassieke route via Calais en Dover nemen. Gelukkig heeft de bus een dvd speler aan boord...

> METRO-blog #1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten