donderdag 10 november 2011

RKF-blog #2-4: "Dat zo'n klein vrouwtje zo'n berg met noten kan produceren!"

De Radio Kamer Filharmonie geeft op vrijdag 11 november 2011 een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ met louter hedendaagse werken, van György Ligeti's Melodien tot Heinz K. Grubers Zeitfluren. Een van de hoogtepunten is verder het ontroerende Catcerto van Mindaugas Piecaitis, met zijn eigen kat achter de piano. De musici van de RKF doen verslag. (> meer informatie over het concert)

door violiste Josje ter Haar

We waren zeer vereerd dat Unsuk Chin vandaag aanwezig was bij de laatste repetitie van haar Pianoconcert nr. 1. Na elk van de vier delen dook Schønwandt even met haar in de partituur voor haar commentaar. De meeste aanwijzingen gingen over dynamiek: zo wil ze bijvoorbeeld de mandoline op veel plaatsen beter horen en moet de grote trom met een grotere brush geborsteld worden. Zo krijgt de hele pointillistische partituur (observatie van Schønwandt) nog iets meer reliëf. Onze chef complimenteerde ons met het spelen van de zeer veeleisende partijen en zei dat hij bijna verbaasd is dat zo'n klein vrouwtje zo'n berg met noten kan produceren!


Na het repeteren van het werk van Campo, Gruber en Ligeti kregen we bezoek van Mindaugas Picaitis, de Litouwse componist van het inmiddels tot camp verheven Catcerto. Tot onze verrassing mochten we met het hele strijkorkest aanschuiven (eerst speelden alleen de aanvoerders dit stuk.) Je kunt niet anders dan met een grote glimlach kijken naar de als solist optredende poes...

Wij zijn klaar voor de uitvoering van een bijzonder en afwisselend programma. Het wordt een interessante avond!

> RKF-blog 2-3: "Kat Nora; eat your heart out!"
> RKF-blog 2-2: "Schønwandt geeft een teken als de tubaïst blauw aanloopt"
> RKF-blog 2-1: "We vliegen nog regelmatig uit de bocht!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten