dinsdag 8 november 2011

RKF-blog 2-2: "Schønwandt geeft een teken als de tubaïst blauw aanloopt"

De Radio Kamer Filharmonie geeft op vrijdag 11 november 2011 een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ met louter hedendaagse werken, van György Ligeti's Melodien tot Heinz K. Grubers Zeitfluren. Een van de hoogtepunten is verder het ontroerende Catcerto van Mindaugas Piecaitis, met zijn eigen kat achter de piano. De musici van de RKF doen verslag. (> meer informatie over het concert)

door Marjolijn Oonk, 2e viool

Gisteravond draaiden we thuis muziek van HK Gruber. Hij zong zelf, cabaretachtige muziek, Berlijn jaren ’30. Op de achtergrond klonk het orkest als een dicht weefsel maar swingend, duidelijk familie van het tweede deel van Zeitfluren. Die verwantschap met de lichte muziek wekt wel misverstanden bij de musici. De blazers en de slagwerkers zijn al weken bezig met hun moeilijke noten, steeds een streepje meer op de metronoom, maar het voorgeschreven tempo lijkt onhaalbaar. En dan zegt dirigent Schønwandt op de eerste repetitie: “Easy music!” Het is dus moeilijk om te spelen, maar het moet gemakkelijk, swingend, virtuoos klinken.

Bij Melodien van Ligeti ontstaat er ook een grappige verwarring. De componist schrijft in de fluitpartij dat een slotnoot zo lang duurt als je adem hebt, dus de fluitiste speelt vol overtuiging door. Dan blijkt dat de tuba met haar meedoet en daar is je adem echt sneller op... Schønwandt spreekt af dat hij een teken zal geven als de tubaïst blauw aanloopt.

In het Catcerto begeleidt een piepklein orkestje de solist: de kat op een filmpje. Ik blijf nog even kijken. Het valt nog niet mee om de kat goed te begeleiden, gelukkig kijkt de kat goed naar de dirigent...

> RKF-blog 2-1: "We vliegen nog regelmatig uit de bocht!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten