woensdag 9 november 2011

RKF-blog 2-3: "Kat Nora; eat your heart out!"

De Radio Kamer Filharmonie geeft op vrijdag 11 november 2011 een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ met louter hedendaagse werken, van György Ligeti's Melodien tot Heinz K. Grubers Zeitfluren. Een van de hoogtepunten is verder het ontroerende Catcerto van Mindaugas Piecaitis, met zijn eigen kat achter de piano. De musici van de RKF doen verslag. (> meer informatie over het concert)

door Gijs Leenaars, assistent-dirigent

KINDEREN EN DIEREN

Dag drie van een heel bijzonder programma. Vandaag voor het eerst het pianoconcert van Chin met solist: de fabelachtige pianist Rolf Hind, die het stuk 14 jaar geleden in première bracht.
Hij blijkt heel trefzeker en straalt uit dat het stuk voor hem een repertoirestuk is (kat Nora; eat your heart out!). In de koffiepauze waarschuwt hij dan ook voor de adviezen die componiste Unsuk Chin morgen waarschijnlijk zal geven: louder and faster. En dat terwijl we hier en daar toch echt al op de grens van het haalbare zitten; zowel voor het orkest als voor de pianist.

Na de pauze komt Ligeti’s klassieker Melodien aan bod, waarbij het orkest voor de gelegenheid uitgebreid is met scholieren. Ze staan in twee- en drietallen opgesteld tussen de instrumentgroepen om het stuk ‘van binnenuit’ te kunnen beluisteren. Dat luisteren lukt bij de één beter dan bij de ander, zo is duidelijk te zien.
Ik probeer me voor te stellen wat ik van dit stuk had gevonden als ik het op hun leeftijd had gehoord. Het is bepaald geen Peter en de Wolf en heeft ook niet de aanstekelijkheid van bijvoorbeeld Strawinsky, die zelf zijn muziek het meest geschikt achtte voor ‘kinderen en dieren’.
Het grappige is dat ik het stuk deze week zelf óók voor het eerst live hoor. Het maakt op mij meteen de indruk van een stuk dat de toets van de tijd ook in de 21e eeuw glansrijk zal doorstaan.
Fijn, dan kunnen die kinderen het over een jaar of 20 nog een keer beluisteren als ze net zo oud zijn als ik, wanneer kat Nora niet meer is, en geen mens meer twijfelt aan het belang van muziek. Voor ons, voor dieren en kinderen.

> RKF-blog 2-2: "Schønwandt geeft een teken als de tubaïst blauw aanloopt"
> RKF-blog 2-1: "We vliegen nog regelmatig uit de bocht!"

1 opmerking: