donderdag 1 november 2012

Uyt den ouden doosch #25 - Tussen wal en schip

Hoe de Muziekbibliotheek in een oude doos verdwijnt

door Jan Jaap Kassies

‘Zo valt niemand tussen wal en schip… solide basis, toekomst etc. …’ Heeft u het Diederik Samsom ook horen zeggen bij de presentatie van het regeerakkoord? Ik heb nog een idee om het aantal werklozen niet nog verder te laten groeien: minder mensen hun baan afnemen.

Als medewerker van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) kan ik bovenstaand soort uitspraken niet meer aanhoren zonder cynisch te worden: na op 30 september 2010 (!) van Rijkswege vernomen te hebben dat het gehele bedrijf zou worden opgeheven (3 orkesten, een koor, een educatie-afdeling en de grootste muziekbibliotheek van West-Europa), werd dit later ‘verzacht’ tot het halveren van de zaak. Er mag nog één orkest blijven, van een ander is de toekomst ongewis, het koor wordt ingekrompen en educatie-afdeling en muziekbibliotheek worden geëlimineerd. De Publieke Omroep weigert elke financiële bijdrage, terwijl de ensembles van het MCO (koor, orkesten) het overgrote deel van de door de omroepen georganiseerde concerten verzorgen… 

Juist de afgelopen jaren is de Muziekbibliotheek van de Omroep steeds meer de omroepomgeving ontstegen. Meer dan 5000 werken uit de collectie zijn gedigitaliseerd en voor eenieder beschikbaar via www.muziekschatten.nl. Veel muziekbeoefenaren, -kenners en –liefhebbers hebben plezier van de enorm brede collectie: klassieke muziek, populaire muziek, jazz, salonmuziek, hoorspelmuziek, honderden handgeschreven composities van Nederlandse componisten, duizenden stukken die in de jaren ’30 tot ’70 door de honderden radio-ensembles (Ramblers, Skymasters e.a.) werden gespeeld etc. etc. De website en de online-catalogus zijn voor velen belangrijke informatiebronnen (www.mcomb.nl).
Hieraan dreigt per augustus 2013 een einde te komen – gevolg: niet alleen vele deskundige medewerkers komen op straat (en worden vervolgens ‘uit een ander potje’ betaald – dit wordt ‘bezuinigen’ genoemd), samen met vele lotgenoten die zich tot voor kort ook inzetten voor instellingen in de culturele erfgoed-sector: Muziek Centrum Nederland, een sectorinstituut dat nota bene op last van het Rijk is ontstaan uit een fusie van verschillende muziekorganisaties, het Nederlands Muziekinstituut en het Theater Instituut Nederland – zo maakt(e) Rutte-1 in recordtijd korte metten met een volledige sector.

Of kan Rutte-2 er nog iets aan veranderen? In het nieuwe regeerakkoord staat: ‘Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving’ en verderop: ‘Cultuur moet toegankelijk blijven’. Als dit in de praktijk neerkomt op het vergrendelen van collecties met cultureel erfgoed is dat een wel erg bizarre interpretatie van het eigen beleid.

De Muziekbibliotheek van de Omroep heeft nog 9 maanden om financiering te vinden; een paar ton is al voldoende om een belangrijk deel van de dienstverlening aan het steeds groeiende publiek te continueren. Rijksoverheid en Publieke Omroep kunnen nu nog voorkomen dat een schat aan muziek tussen wal en schip terecht komt en in een oude doos verdwijnt. 

10 opmerkingen:

  1. Een paar ton moet toch te vinden zijn?

    Lieke Hoogland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er blijken 93000 miljonairs in Nederland te zijn, is er dan niemand.........

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je klassiek musicus bent bestaat je wereld uit klassieke muziek. Raak je gepensioneerd dan merk je dat er een heel grote wereld buiten de klassieke muziek is die het geen ene malle moer kan schelen of er klassieke muziek gemaakt wordt of niet. Er is maar 3 tot 7 % van de nederlanders geinteresseerd in klassieke muziek. Ik zie het aan de ouders van mijn leerlingetjes: een zet alles opzij om naar een muziekmiddag te gaan, de rest vindt sport veel belangrijker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie. De collectie is dan ook erg veel breder dan alleen klassieke muziek. Alles wat vroeger live op de radio heeft geklonken zit in principe in de collectie. Bovendien beschikt de MB de bladmuziek van zo'n 200.000 populaire liedjes (< 60-er jaren) en popsongs. Een schat aan veelal uniek materiaal, dus.

      Verwijderen
  4. Het gaat hier niet alleen om klassieke muziek, het gaat ook om talloze arrangementen van populaire muziek, om liedjes van radio en TV en noem maar op. En daarnaast om de meest omvangrijke collectie bladmuziek van Europa, een zeer bijzondere en voor alle andere muziekbibliotheken van Nederland onontbeerlijke on-linecatalogus en een grote collectie gedigitaliseerde partituren die nergens anders te vinden zijn. Cultureel erfgoed van en voor iedereen. Binnenkort te vinden in de oudpapierbak, als het aan de regering ligt....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heb het niet alleen over 'de grootste collectie', je hebt het wel over de (erfgoed)waarde van 'muziekschatten', maar vooral wat musici in het land zouden kunnen hebben aan de muziekbibliotheek in zijn geheel, de culturele ondersteunde meerwaarde ervan, eventueel in samenwerking met andere muziekbibliotheken, daar kijken de politiek en ook eventuele subsidiefondsen naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De Bill Gates Foundation al aangeschreven? TNS NIPO voert nu in opdracht van deze organisatie een onderzoek uit naar gebruik van internet in bibliotheken. Zie ook de NRCnext van 30 oktober over deze hedendaagse mondiale'mecenas'.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan de bibliotheek niet samengaan met het NMI? Of in een rijksarchief worden opgenomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kunnen jullie geen online gelddonatie-ding doen? Tegenwoordig worden veel musea en dergelijke mogenlijk gemaakt via crowdfunding.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 93000 miljonairs, allemaal 1000 pieken storten in een fonds en de toekomst ziet er zonnig uit ;-)
    Het zou zonde zijn als dit alles zo maar overboord wordt gegooid.

    BeantwoordenVerwijderen