Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voeren voor het eerst sinds 1977 de complete versie uit van Hector Berlioz' 'symphonie dramatique' Roméo et Juliette, op.17 uit 1839. De repetities en het concert op vrijdag 23 maart a.s. staat onder leiding van James Gaffigan, de vaste gastdirigent van het RFO. Leden van het orkest houden een blog tijdens het repetitieproces. (> meer informatie over het concert)
"Vandaag is de astronomische lente begonnen"
door Harry van Meurs (slagwerk)
We vieren de lentemaand. Vandaag, 20 maart, is om 06.14 uur op het noordelijk halfrond de astronomische lente begonnen. Hoog tijd om verliefd te worden. En dat is hij, Shakespeares Romeo, verliefd op Rosaline. Nee, nog niet op Julia. Zij wordt geacht te trouwen met de edelman Paris, familie van de prins van Verona. Shakespeare laat zijn drama spelen op drie achtereenvolgende dagen in juli. Het zou goed kunnen dat in de Veronese lente Romeo verliefd werd op Rosaline en Paris op Julia.
Hector Berlioz laat deze relaties geheel buiten beschouwing in zijn dramatische symfonie. Hij richt zich volledig op de wederzijdse verliefdheid van de zestienjarige Romeo Montague en de dertienjarige Julia Capulet.
Berlioz vindt zijn Julia in de Engelse actrice Harriet Smithson. Zij bezoekt met haar toneelgezelschap Parijs, van oudsher de stad van de liefde. De opvoering van Shakespeares toneelstuk met Harriet in de rol van Julia, inspireert Berlioz tot zijn compositie. Hector en Harriet trouwen en wonen in Montmartre.
Tot voor enige jaren bevond zich achter de Place du Tertre het kleine museum l'Historial de Montmartre. Hier waren – in was – de kunstenaars te zien die in dit Parijse arrondissement leefden. Berlioz vertoonde zich gezeten achter de piano, een instrument dat hij helemaal niet beheerste. Hij speelde gitaar en dat is ook een veel handzamer instrument voor het brengen van een serenade onder het balkon van de geliefde.
> RFO-blog mrt2012 #1 - "Wat is er mooier dan één fagot? Juist!"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten