maandag 19 maart 2012

RFO-blog mrt2012 #1 - "Wat is er mooier dan één fagot? Juist!"

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voeren voor het eerst sinds 1977 de complete versie uit van Hector Berlioz' 'symphonie dramatique' Roméo et Juliette, op.17 uit 1839. De repetities en het concert op vrijdag 23 maart a.s. staat onder leiding van James Gaffigan, de vaste gastdirigent van het RFO. Leden van het orkest houden een blog tijdens het repetitieproces. (> meer informatie over het concert)

"Had ie maar geen gum moeten worden..."

door Desirée van Vliet (dit keer op fagot en niet op contrafagot)

Deze week staat in het teken van Roméo et Juliette van één van mijn favoriete componisten Hector Berlioz. Dit werk is geen symfonie in zijn klassieke vorm, geen opera maar een dramatische symfonie. Echt bedoeld voor de concertzaal. Kleurrijk, sprankelend en typisch Berlioz.
Berlioz schrijft in veel van zijn werken vier fagotten voor. Zo ook hier. En wat is er mooier dan één fagot? Juist!
De eerste repetitie van deze week onder leiding van vaste gast-dirigent James Gaffigan is alleen met orkest. Solisten en Groot Omroepkoor stappen op woensdag studio 5 binnen.

De muziek heb ik al weken geleden opgehaald want die is op sommige plekken behoorlijk lastig en bovendien leuk om aan te pakken. Lekker met metronoom aan het studeren: tik - tak - tik - tak - tik - tak...
Eén is niet blij met deze enthousiaste aanpak: de gum, die vaak werkeloos ligt te wachten op het puntje van mijn lessenaar, is de klos. Mijn voorgangers hebben zoveel aantekeningen in hun partij achtergelaten dat door de krabbels de noten niet meer te vinden zijn.
Dit geeft onnodige verwarring en ergernis. Zo verandert mijn gum van een gezellige pinguin in een ondefinieerbare bol. Nou ja, eigen schuld, had ie maar geen gum moeten worden…

Kom aanstaande vrijdag 23 maart naar Vredenburg Leidsche Rijn of luister vrijdagavond naar Radio 4; De Vrijdagavond van Vredenburg. Veel luisterplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten