donderdag 6 oktober 2011

METRO-blog #2-2 - "Tante, moet u spelen met Alain Clark?"

De Week van het Metropole is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij op een aantal achtereenvolgende dagen (inter-)nationale topartiesten samen met het Metropole Orkest een unieke samenwerking aangaan en een orkestrale uitvoering verzorgen van hun beste repertoire. In de eerste twee edities vonden uitverkochte optredens plaats van onder meer Trijntje Oosterhuis, Ed Kowalczyk (USA) en Tori Amos (USA). Dit jaar treden Paul de Leeuw (6 oktober) en Alain Clark (8 oktober) op met het Metropole Orkest in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

blogger: Marianne van den Heuvel (2e viool)

Een zeer afwisselende week is De Week van het Metropole voor het orkest. Het had nog afwisselender kunnen zijn als het concert met Rumer niet was uitgevallen.
De muziek van Alain Clark vraagt de hand van onze chef-dirigent Vince Mendoza. Een groot pak muziek staat op de lessenaar en op maandag 3 oktober zijn we er aan begonnen. De arrangementen laten hier en daar de wenkbrauwen omhoog gaan en er gaat behoorlijk wat tijd inzitten om er een goed lopend en smakelijk geheel van te maken.

Alain schuift dinsdag bij ons aan met twee achtergrondzangers. Een heel andere binnenkomst dan Paul de Leeuw. Eén en al vriendelijkheid op een bescheiden manier. Alain neemt achter de dirigent plaats op een kruk met een microfoon voor zijn neus. Na het spelen van het eerste nummer onderbreekt hij Vince en zegt dat hij het bijna jammer vindt om te moeten meezingen. Hij is bijzonder onder de indruk van hoe zijn muziek klinkt. Hij krijgt er kippenvel van... Tevens zegt hij die dag niet al te veel te zullen meezingen vanwege de drukke tijd die hij achter de rug heeft. Zijn stem heeft wat rust nodig maar voor zaterdag verwacht hij dat alles weer op zijn plek zit. Ondanks deze inachtneming van zijn kant heeft hij alles meegezongen.

Alain spreekt je aan als je langs loopt, schudt hier en daar wat handjes en stelt belangstelling in de musici. Hij staat niet op de voorgrond en blijft zich bescheiden opstellen. Hij zit achterover geleund op zijn kruk, heeft de microfoon in zijn handen, praat wat met de achtergrondzangers naast hem. Tegelijkertijd is hij alert. Je merkt aan alles dat hij precies hoort wat er gebeurt en in creatieve zin meegaat met de veranderingen die worden voorgesteld. Een zeer aa dige en muzikale man. Ik ben benieuwd wat een volle zaal op zaterdag met hem en ons doet.

Zelf werd ik verrast door een nichtje met de vraag: ”Tante, moet u spelen met Alain Clark want ik kom naar dat concert?” Wel leuk om “ja” te kunnen antwoorden op de vraag, maar van het “tante” en “u” heb ik wel even moeten slikken.

Maar vandaag eerst......Paul de Leeuw in de Heineken Music Hall!

> METRO-blog #2-1 - Repeteren met Paul de Leeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten